Hair Stylist ni Namanya Audy

Pasca Covid19 ni kita akan melihat kemahiran (#skill) / kepakaran (#expertise) / bakat (#talent) akan menjadikan seseorang itu berjaya jika dia dpt memenuhi permintaan ramai. Lebih2 lagi seseorang yg mempunyai multi-talents. Jadi apakah kemahiran atau kepakaran kita yang ada utk kita terus survive pasca Covid19 ni? Sdgkan rata2 di dunia skrg berpuluh juta rakyat menganggur atau dibuang kerja kerana kemelesetan ekonomi kesan dari wabak Covid19 ni.

Semua Guru Adalah Murabbi, Atau Sebaliknya, Atau Bagaimana?

๐— ๐˜‚๐—ฟ๐—ฎ๐—ฏ๐—ฏ๐—ถ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ท๐—ฎ๐—ฑ๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ถ๐˜๐—ฎ ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐˜‚๐˜€๐—ถ๐—ฎ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐˜‚๐˜€๐—ถ๐—ฎ๐˜„๐—ถ. Tiada murabbi yang mengajar menjadi seorang ekstrem iaitu memberat2 sesuatu perkara spt memberat2kan agama shj atau memberatkan perkara dunia shj, memberat2 akhirat shj atau memberat2kan ideologi shj. Tetapi murabbi mengajarkan ุชูŽูˆูŽุณู‘ูุทูŒ "tawassuth"

Menjadi Youtuber Boleh Dapat Pahala?

Mempunyai channel #YouTube ni boleh jadi AMAL JARIAH kita. Maksudnya boleh memberi nilai pahala bila kita dah tiada di dunia lagi nanti. Sedikit atau banyak pahalanya itu semua dlm kekuasaan Allah swt. Jadi seeloknya jika nak create channel, kandungan (content) perlulah ada nilai bermanfaat kpd org lain dan generasi2 mendatang.

PKP : Ujian Sabar dan Syukur

Coretan isteri saya pada hari ke-27 PKP

Anfaal Saari

Pelanggan beratur di hadapan pintu kedai Bakewell. Tiada seorang pun dibenarkan masuk ke dalam kedai. Hanya menempah barangan dan membayar di muka pintu kedai sahaja.

โ€œMama nak pesan ayam? Nak berapa ekor?โ€ mesej saya pada adik-adik yang berada di rumah ibu saya. Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) lantaran wabak pandemik Covid-19 ketika itu masih dalam Fasa 1 (18 Mac hingga 30 April). Berdiam di rumah dengan kawalan pergerakan terbatas mengubah hampir keseluruhan norma kehidupan harian kita.

Cara ibu-ibu membeli keperluan dapur berubah. Kini saya ada minima tiga
nombor perhubungan penting untuk mendapat bekalan ayam segar, ikan segar dan juga barang kering seperti bawang dan cili. Nikmat membeli terus dari kedai kita pendamkan sahaja. Serahkan tugas membeli pada ketua keluarga. Kerana itu arahannya. Kelihatan lucu tapi panduan sedetail itu perlu disampaikan bagi menjaga jarak sosial yang selamat.

20200327_085951-1

Jalan-jalan dalam taman perumahan lengang. Tiada kedengaran suara anak-anak remaja juga belia bermain bola sepakโ€ฆ

View original post 942 more words

Lama lagi ke atau kejap je ni?

Saya percaya mmg ramai konsultan dan clients yang sesak nafas sbb RAMAI clients yg sudah buat untung dalam portfolio masing2 sebelum ini, secara tiba2 menjunam pula harga unit pada masa sehari dua ni. Nak cakap apa dgn client? Adakah semua client boleh menerima sebab ini atau tidak? Bagi saya lah, kalau client yg tinggal di planet Bumi InsyaAllah mereka boleh faham, tapi bergantung juga objektif pelaburan masing2.

Kelebihan Bulan Rejab?

Walaupun bagaimana pun, ini tidaklah menghalang seseorang untuk berzikir, berpuasa sunat, solat sunat, bersedeqah dan lain-lain lagi dengan syarat tidak beriโ€™tiqad (mempercayai) bahawa amalan ini mempunyai kelebihan-kelebihan yang khusus atau tertentu dalam bulan Rejab. Ibadah sunnah ini sama sahaja seperti dilakukan pada bulan-bulan yang lain kecuali pada bulan Ramadhan yang teristimewa.

8 Pengajaran Setelah Setahun Beristeri Dua. (#6 Yang Paling Mencabar)

Alhamdulillah. Tarikh hari ini 11 Jan 2019, genap setahun saya hidup dengan lebih daripada seorang isteri. Alhamdulillah kami bertiga bersama 5 orang anak hidup dalam suasana yang damai. Bertolak ansur dan saling melengkapi. Sederhana segala2nya. Beberapa pengajaran buat saya dan mungkin juga sedikit perkongsian buat rakan-rakan yang mungkin ada hasrat untuk menambah isteri. Semoga Allah … Continue reading 8 Pengajaran Setelah Setahun Beristeri Dua. (#6 Yang Paling Mencabar)

Bagaimana pasangan ini mengumpul hampir 200K dalam tempoh 5 tahun melalui ASB Financing-i

Hebat client saya ni, beliau & isteri nak beli rumah dlm tempoh 5 tahun ni. Both sign-up utk buat ASB Financing 200K. Jadi total suami isteri = 400K (wow!). Mereka apply teknik compounding ni: ๐Ÿ”บ ASBf Teknik Compounding๐Ÿ”บ โ—พObjektif: 10% Down payment & fees untuk beli rumah harga 600K dalam tempoh 5 tahun โ—พStrategi: Compound … Continue reading Bagaimana pasangan ini mengumpul hampir 200K dalam tempoh 5 tahun melalui ASB Financing-i